Hayvanlar

Büyük Panda veya Bambu Ayısı (hayvan)

Pin
Send
Share
Send
Send


Büyük ve küçük pandalar hakkında dünya, on dokuzuncu yüzyılın sonlarında, çok eski ve nadir hayvan olmalarına rağmen tanınırdı. Keşif bu ilginç ve sıradışı hayvanlar üzerinde çalışmaya başladığından beri. Ancak iki yüzyıl süren sürekli araştırmalardan sonra, bu memeliler hakkında çok şey hala bir gizem kalıyor. Bilim adamları bu hayvanların sınıfı hakkında ortak bir görüşe gelemezler. Bu sorun, bu iki türün kendi aralarında çok fazla farkları olması nedeniyle daha da ağırlaştırılmıştır. Bu nedenle, şu anda şu konuda çok sayıda tartışma duyulabilir: “Bir ayı panda mı yoksa rakun mu?”

Büyük "bambu ayı" açıklaması

Bu hayvan türleri genellikle memelilerin sınıfına, avcıların sırasına, rakun ailesine ve alt ailenin pandasına atıfta bulunur. Fakat çok uzun zaman önce, bir Avustralyalı araştırmacı E. Tennius bir dizi morfolojik, kardiyolojik, etolojik ve biyokimyasal analiz yaptı. Elde edilen sonuçlara göre, bilim adamı beş büyük pandadan oluşan on altı özelliğin bir rakun olduğunu ve geri kalan on iki tanesinin yalnızca kendisine özgü olduğunu keşfetti.

Bu hayvanın görüntüsüne bakarsanız, büyük panda hiç şüphesiz ayılar gibidir, çünkü aynı zamanda “bambu ayı” olarak da adlandırılır. Tamamen kalın kürkle kaplı büyük bir vücudu var. Uzunluğu 1,1 ila 1,9 metre arasında değişir ve ağırlık - 75 ila 140 kilogram arasındadır. Bu hayvanın kalın ve kısa bacakları, büyük pençeli masif pençelerle son bulur.

Tabana yakından bakarsanız, üzerinde ve her parmağın yanında, hayvanın pürüzsüz ve kaygan bambu sapları tutmasına yardımcı olan tuhaf pedler olduğunu görebilirsiniz.

Bir ayıdan farklı olarak, bu hayvanın uzunluğu 13 cm'ye ulaşan bir kuyruğu ve farklı bir yapıya sahip dişleri vardır. Panda'nın premolar'larında, diğer ayılardan hiçbirinde bulunmayan çıkıntıları ve çıkıntıları görebilirsiniz ve başı dik dik kulaklı, masif ve aptal.

Bu türün panda açıklaması, siyah noktalar, siyah bacaklar ve aynı rengin kuyruğunda, gözlerin karakteristiği olan beyaz bir renge sahip olduğunu söylüyor. Ve görünüşe göre bir ayı gibi görünse de, anatomi özelliklerinden bazıları bilim adamlarının bundan şüphelenmesine neden oldu. Onlara göre, panda rakun ailesinin bir temsilcisi ve hatta bazıları özel bir memeli sınıfına seçtiler.

Bu ilginç hayvanların küçük görüntüsü neye benziyor?

Bilim adamlarına göre bu çeşitlilik, çizgili bir renkle aynı kuyruğa, benzer bir namluya, kafatasının şekline ve dişlerin yapısına sahip olduğu için rakun anlamına gelir. Keşifleri küçük pandaların genellikle ateşli kırmızı renkte bir kedi olduğuna inanmaya meyilliydi. Bu hayvanın ayrıca iki alt türü vardır - batı ve Çin.

Bu hayvanın, büyük akrabalarından farklı olarak, uzunluğu en fazla 67 cm olan bir gövdesi, 47 cm'ye kadar bir kuyruğu ve 6 kg'ı geçmeyen bir kütlesi vardır. Bu nedenle, "Panda bir ayı mı yoksa değil mi?" Sorusuna cevap verirseniz, O zaman güvenle şunu söyleriz ki, bu hayvanların kırmızı renkli olan küçük türleri daha çok rakun anlamına gelir, ayılar için değil.

yayılma

Çin'in kalbindeki yaylalarda büyük pandalar yaşar. Evleri Sichuan ve Tibet bölgeleridir. Yaşamları, çoğunlukla bambu yetiştirilen ormanlarda geçer, deniz seviyesinden 1500-4600 m yükseklikte bulunurlar. Bu alanda oldukça ılıman iklim şartları vardır ve yılın tüm mevsimleri belirgindir. Ek olarak, bu hayvanlar keşfedilmeye ve keşfedilmeye devam ettikleri birçok merkez ve hayvanat bahçesinde yaşarlar. Esaret koşulları altında, ömürleri 27 yıl ve vahşi, hatta daha kısa sürede ulaşır.

Kızıl panda Çin, Nepal, Butan ve Myanmar'da yaşıyor. Büyük akrabası gibi, 4800 m rakımdaki dağlık alanda yaşıyor Bu küçük hayvan, Assam eyaletinin ormanlarının yanı sıra Sichuan ve Yunnan eyaletlerinde de yaşıyor. Bu hayvan, dünyanın 86 hayvanat bahçesinde yaşıyor.

Büyük ve küçük türlerin görünüşte birbirlerinden önemli ölçüde farklı olmasına rağmen, bilim adamları bir pandaların bir ayı ve diğerinin bir rakun olduğuna inanıyorlar, aynı yaşam tarzını yönetiyorlar.

Bu hayvanlar çoğunlukla yalnız yaşıyor. Bunun tek istisnası evlilik dönemi ve yavrularını yetiştirme zamanıdır. Olgun bireyler, ayılardan çok daha küçük olan yaklaşık beş metrekarelik bir alanda yaşıyorlar. Varlıklarını belirtmek için, belirli bir kokuya sahip etiketleri kullanabilirler.

Büyük panda, küçük olanın aksine, günün veya gecenin herhangi bir saatinde aktiftir. Yaratıcısının kızıllığı geceleyindir ve gündüz ağaçların taçlarında uyur, bir topun içinde kıvrılır ve başını büyük çizgili kuyruğunda dinlendirir.

Çok sayıda ve yoğun bambu çalılıkları - bu hem büyük hem de küçük panda için besindir. Bu bitkinin otuz türü diyetlerinin yaklaşık yüzde 99'unu oluşturur. Ayrıca isteyerek her türlü meyveyi, meyveyi, tohumu ve meşe palamutunu da yerler. Bazen küçük kuşları, sürüngenleri ve kemirgenleri bile avlayabilirler.

Esaret altında, sünger kek ve böcek larvalarının yanı sıra aynı bambu ile beslenirler. Bir panda, vücudunun herhangi bir yerinde yemek yiyebilen ve hatta uzanmış birkaç hayvandan biridir.

üreme

İki türün bireyleri cinsel olgunluğa beş yıla yakın bir sürede ulaşır ve sadece yedide eşleşmeye başlar. İki günden haftaya değişen çiftleşme dönemindeki dişiler, yüksek sesler çıkarır ve aktif olarak belirli bir koku yayar.

Bundan sonra, bu hayvanlarda ortalama beş ay süren hamilelik başlar. Genellikle, vücut ağırlığı 200 gramdan fazla olmayan ve uzunluğu 14 ila 16 cm arasında olan bir veya iki çıplak yavru, tıpkı kahverengi ayılardaki gibi doğar. Her ne kadar bilim adamları, pandaların ayı olup olmadığına dair kesin bir sonuca varamamış olsalar da, bu iki hayvanın üreme süreci doğada benzer.

Doğumda, yavruları, tüm ayılar gibi, çaresiz ve kördür. Dişi küçük yavru köpeklerini kendisi yetiştirir ve onlara çok dikkatli ve özel bir özenle davranır. Doğumlarından birkaç gün sonra, bir dakika boyunca deliği bırakmaz, hatta yemek veya içmek. Anne yavrularını günde on beş kez göğsüne koyar ve bir beslenmenin yaklaşık yarım saatlik bir süresi olabilir.

Bir ikiz genellikle doğumda ikizlerle ortaya çıkar, ancak bir süre sonra dişi onlardan en güçlü bebeği seçer ve ona bakmaya devam eder ve ikincisi de sırasıyla gözetimsiz ölür. Bu hayvanlarda laktasyon süresi yaklaşık 45 hafta sürer ve gençler üç yaşına gelinceye kadar anneleriyle birlikte kalır.

İlginç gerçekler

İlk defa, bilim adamları bu hayvanların büyük bir türü üzerinde araştırma yaptıklarında, uzun süredir anlayamadıkları, panda kim, ne tür bir canavar olduğu anlaşıldı. Bir süre sonra onun rakun olduğu, ancak çok büyük boyutta olduğu sonucuna vardılar.

Bir süre sonra, diğer uzmanlar bu görüşü doğruladı, çünkü genetik testler sayesinde bu hayvan türlerinin ayılarla daha fazla ilgisi olduğunu tespit etmek mümkün oldu.

Kızıl pandalara gelince, pek çok bilim adamı genellikle onları bir gelincik ailesinin yanı sıra rakun ve kokarcadan oluşan çam benzeri bir türe yazdılar.

Her ne kadar çoğu araştırmacının görüşüne göre, bu iki alt tür farklı sınıflara ait olsa da, yine de birbirleriyle belirli bir benzerlikleri vardır. Örneğin, her iki pandada da ön pençelerinde bulunan altıncı bir “sahte parmak” vardır. Esasen beşten fazladır. Aslında, vücudun bu kısmı ciltle kaplı bir kıkırdak kemiğidir. Böyle bir yapı, hayvanların bambu bitkilerini daha iyi tutmasına yardımcı olur.

Koruma durumu

Ne yazık ki, pandalar neslinin tükenme eşiğinde ve bu nedenle Uluslararası Kırmızı Kitabın listesinde. Bu birçok nedenden dolayı olur. Kırmızı canlı panda, kürkü kadar ilgi çeken insanları temsil etmiyor. Bu nedenle, özellikle Nepal'de sürekli avlanıyordu. Ancak son zamanlarda, bu türlerin sayısı yavaş yavaş iyileşmeye başladı.

Büyük pandalar ayrıca, bu hayvanın imha edilmesinin cezaevindeki ölüm veya yaşamla cezalandırılacağına göre yasalarca da korunmaktadır.

Bu canavar birkaç yüzyıl önce keşfedilmiş ve 1912'de bile Çin Halk Cumhuriyeti'nin (bu Cumhuriyetin mevzuatına göre) ulusal hazinesi haline gelmiş olmasına rağmen, bilim adamları hala bir pandaların bir ayı veya rakun olduğu sonucuna varamazlar. Bu nedenle, bu hayvanla ilgili araştırmalar bugün devam ediyor.

ÜREME

Büyük pandaların dişi ve erkekleri çiftleşme döneminde sadece kısa bir süre için bulunur. Dişinin hamileliği beş ay sürer. Yavrular en çok Ocak ayında doğarlar. Dişi her defasında bir yavru doğurur. Yavru, bambudan yapılmış bir yuvada doğar. Dişi ikiz doğurursa, sadece bir bebek hayatta kalır. Yavru panda küçüktür: uzunluğu 15 cm, kütlesi yaklaşık 15,6 g, yenidoğan kör ve çaresizdir. İlk başta saf beyazdır, ancak bir ay sonra yetişkin bir ayının rengini alır.

Büyük panda yırtıcı hayvanların düzenine ait olmasına rağmen, bu hayvan temelde bitki besinleri ile beslenir. Büyük bir panda diyetinin bileşimi ince sürgünler ve kısmen bambu köklerinin yanı sıra diğer bitki ve yumruları içerir. Bambu mevcut tek besin kaynağı ise, panda yarım gününü yemeğe harcayabilir. Bambu az miktarda besin içerir, bu yüzden hayvan, yeterli miktarda almak için günde yaklaşık 20 kg yeşil kütle yer. Bu nedenle, büyük panda aynı zamanda bambu ayısı olarak da adlandırılır. Büyük pandalar kuş yuvalarını yok eder, yumurtalarını yerler, böcekleri, kemirgenleri yakalar.

YAŞAM

Çinliler "büyük ayı-kedi" anlamına gelen büyük pandaya "ve Xion Mao" diyorlar. İmparatorlar pandaları sarayda tutuyorlardı, çünkü mutsuzluğa karşı koruyabileceklerine inanıyorlardı. Büyük pandalar bekar hayvanlardır. Günün büyük bir kısmını yemek yemeye ayırıyorlar ve geri kalan zamanlarda dinleniyorlar. Kahverengi ayılar, leoparlar veya diğer hayvanların aksine, havadan ve düşmanlardan saklanmak için pandalar ağaçlara tırmanır. Dinlenerek büyük pandalar yeryüzüne oturmakta ve barınma yapmamakta. Bambu çalılıkları kalın, bu nedenle panda yerdeki tehlikelere karşı güvenli bir şekilde korunur. Büyük panda soğuk iklime sahip bölgelerde, dağlık arazide yaşar. Soğuk yünü kalın yün ile korur.

BÜYÜK PANDA VE ADAM

Büyük panda batı dünyasında ancak 1869'da tanındı. Doğa bilimcileri ilk kez yalnızca 1913 yılında doğada bir panda gözlemledi. Önceleri, büyük pandaların en ciddi düşmanı insandı. İnsanlar, bu hayvan sayısındaki felaket düşmesinden sorumludur. İkamet yerlerini tahrip eden insanlar: bambu ormanlarının eskiden olduğu, bugün sayısız yerleşim yeri büyüdüğü veya tarlaların ekildiği veya meraların oluştuğu yerler. Bambu ormanlarının ölümünden sonra insanın kızarıklık eylemlerinin bir sonucu olarak, büyük pandalar açlığa mahkum edildi çünkü genç bambu bahçelerine giderken tarla ve köylere doğru gidemediler. Dünya Çapında Doğa Koruma Fonu'nun sembolü olan Big Panda, sıkı bir koruma altında. Büyük pandalar için avlanma pratikte yapılmaz. Ancak bazen bu hayvanlar diğer hayvanlara yerleştirilen tuzaklara düşer. İnsanlar ağaç dikerler, böylece pandalar ormandan ormana orman koridorlarından geçebilirler. Bu nadir hayvanları kurtarmak için çekinceler yaratın.

CİHAZIN ÖZELLİKLERİ

Büyük panda, yemek tercihlerinde akrabalardan farklıdır. Yırtıcı hayvanlar, etleri yırtmak ve kesmek için kesicileri kullanırken, büyük panda, bambu sürgünlerini seçmek için kesicileri kullanıyor. Garip değil, ancak neredeyse sadece bitkilerden beslenen büyük bir panda, bambuyu sindirmek için çok zor. Bu nedenle, absorbe edilen bitki kütlesinin çoğu hızlı bir şekilde vücuttan geçer ve panda, gerekli besinleri elde etmek için bu bitkinin çok sayıda sürgününü yemek zorunda kalır.

GENEL HÜKÜMLER. bİLGİ

Büyük panda veya bambu ayısı neslinin tükenmesinin eşiğinde. Doğada, hayvanat bahçesinde - yaklaşık 120 panda, yaklaşık 120 tane daha var. Büyük bir panda görüntüsü, Uluslararası Doğa Koruma Birliği amblemini süslüyor.

Bu ayı benzeri rakun (vücut boyu 120-180 cm, ağırlık 75-160 kg), Çin'in dağ bambu ormanlarında deniz seviyesinden 2600 - 3500 m yükseklikte yaşar. Esas olarak meyveler ve bambu kökleri, diğer bitkiler ve küçük hayvanlar üzerinde beslenir. İki yılda bir, dişi kör doğan ve yaklaşık 2 kg ağırlığındaki 1-2 yavru doğurur.

Bunu biliyor muydun?

  • Genellikle, büyük bir panda günde 12 ila 16 saat arasında yiyecek almaya kendini adamıştır. Onun tarafından emilen yeşil kütlenin çoğu sindirim kanalından hızla geçer.
  • Panda, oldukça uzun (12-16 cm) bir kuyruk ile ayılardan ayrılır. Bununla beraber, bölgeyi anal bezlerin sırrı ile işaretler.
  • Büyük pandalar kış uykusuna yatmaz. Kötü havalarda hayvanlar, ağaçların çukurlarında veya kayalık yarıklarda gizlenirler.
  • Büyük panda Dünya Doğa Koruma Fonu'nun (WWF) bir simgesidir.
  • Pandalar ilk olarak 1869'da Peder Armand David tarafından Çin'de keşfedildiğinde tanımlanmıştır. O zamana kadar Batı dünyasında bu hayvan hakkında hiçbir şey bilinmiyordu.
  • Pandaların güçlü azı dişleri vardır.

BAMBU ORMANLARININ YAŞAM DÖNGÜSÜ

Yaklaşık her 50 yılda bir, belirli bir bölgedeki bambu ormanları çiçek açar, tohum üretir ve ölür. Bu fenomen en son 1983 yılında gözlendi. Aynı zamanda, büyük pandalar genellikle açlıktan ölür, çünkü genç bambu ormanlarına ulaşmak için insanların yaşadığı alan ve alanları geçemezler.


- Habitat büyük panda

BÜYÜK BİR PANDA NEREDE

Büyük panda, güney Çin'in dağ ormanlarında yaşar. Sichuan Eyaletinin kuzey ve orta bölgelerinde, Gansu'nun güney kısmını çevreleyen dağlarda ve Shaanxi Eyaletinin güney sınırındaki dağlarda bulunur.

KORUMA VE KORUMA

Büyük Panda nadir görülen ve çok az çalışılan büyük hayvanlara aittir. Çeşitli kaynaklara göre toplam panda sayısı 200 ila 900 kişi arasında değişiyor.

Panda yiyor, eğleniyor, yürüyor Panda, eğlenceli yürüyor. Video (00:01:50)

Çince adı (?? xiongmao shunmao) "ayı kedisi" anlamına gelir.
San diego hayvanat bahçesinde pandalar san diego hayvanat bahçesinde pandalar.
Büyük panda veya bambu ayısı. Pandalar Orta Çin'in dağlık bölgelerinde yaşamaktadır: Sichuan ve Tibet.
Panda 1.2-1.5 m uzunluğa ulaşır ve 30 ila 160 kg arasında bir kütleye sahiptir. Diğer ayılardan farklı olarak, 10-15 cm uzunluğunda bir kuyruğu vardır, gövdesi, gözlerinin etrafında siyah noktaların ("gözlük"), siyah kulakların ve siyah pençelerin olduğu kalın beyaz kürkle kaplıdır. Kısa, kalın arka ayaklarda keskin tırnaklar bulunur. Pandalar yırtıcı hayvanlardır ancak beslenmeleri ezici vejetaryendir. Aslında, sadece bambu yerler. Yetişkin gününde panda 30 kg'a kadar bambu yiyor ve sürgün ediyor. Amerika ve Japonya'da hayvanat bahçelerine büyük pandalar kiralamak 1970'lerde Çin diplomasisinin önemli bir parçasıydı. 1984'ten bu yana, Çin 10 yıllığına kiralama için başka ülkelere pandalar sunuyor. Standart kiralama koşulları, yılda 1 milyon dolarlık bir kira bedeli içerir ve kiralama süresi boyunca doğan tüm yavruların PRC'nin mülkü olduğunu garanti eder.

Büyük Panda su prosedürlerini kabul eder. Video (00:01:15)

Tian Tian adında büyük bir panda olan Edinburgh Hayvanat Bahçesi, soğuk su havuzunda tamamen rahat hissediyor. Büyük cesur panda, hiçbir şey söyleme.

Büyük panda bir avcı, bir yırtıcı hayvandır, ancak çoğunlukla bambudan beslenir. Nesli tükenmekte olan bir hayvan türü olarak Uluslararası Kırmızı Kitap'a dahil edilmiştir.

PANDA kaçmaya karar verdi! Video (00:01:27)

Bir panda veya bambu ayı artık kilitli kalmak istemez ve kaçmaya karar verir. Büyük çabası olan küçük panda yolundaki tüm zorlukların üstesinden gelir, ama son anda her şey dağılır. Daha fazla bilmek ister misiniz? O zaman bu komik hayvanların macerasına dair yeni, harika bir video izleyin!

Çin'deki büyük pandalar Chengdu rezervi. Video (00:02:31)

Üç neslin ardından neslinin tükenmesi, ormansızlaşma ve altyapı inşaatı nedeniyle Çin'in resmi olmayan simgesi ve Dünya Geniş Doğa Fonu'nun (WWF) sembolü olan vahşi pandayı tehdit ediyor. WWF uzmanı Fan Zhiyong'dan alıntı yaparak Global Times'a yazıyor. Uzmana göre, “bambu ayı” olarak da bilinen panda habitatı, bambu ormanlarının kesilmesi ve otoyollar ve hidroelektrik santralleri gibi altyapı tesislerinin inşası nedeniyle sürekli azalmaktadır. Böylece, 1975'ten 1985'e kadar, PRC'deki pandaların yaşam alanı 29,5 bin ile 13 bin kilometre kare arasında “küçüldü”. Fan, “Ayrıca, yollar, pandaların göç etmesini zorlaştırıyor; bu da farklı gruplardan hayvanlar arasında çiftleşme ve gen havuzunun normal güncellenmesini engelliyor” dedi. "Возникает проблема межродственного скрещивания - это влечёт рождение слабого потомства, зачастую неспособного к репродуктивной деятельности", - считает эксперт. Сейчас в Китае в неволе обитают 239 панд, ещё 1,59 тысячи живут в бамбуковых рощах китайских провинций Ганьсу, Сычуань и Шэньси.

Опасна ли гигантская панда для человека? Видео (00:00:34)

Люди аж заохали-заахали. Большая панда решительной походкой направилась прямо на людей. Только в самом конце ролика стало понятно, что между ними стекло:)
Большая панда - хищник. Достигает 160 кг веса. Uzun boylu, dev pandaların erkekleri (dişilerden daha büyük ve ağırdır) 1,8 metreye ulaşabilir.
Kendin için karar ver, bu riske değer mi? Bilinen panda saldırıları insanlara saldırıyor. Büyük olasılıkla, bu davalar
adamı kendisi kışkırttı. Büyük panda çok sakin bir hayvan olarak kabul edilir ve kendin istemezsen, saldırganlığını göstermesi pek mümkün değildir.

Habitat ve habitat

Pandaların yaşadığı bölge küçük. Çin'in Sichuan, Gansu ve Tibet eyaletlerinin dağlık bölgelerinde bulunurlar. Daha önceleri de Çinhindi ve Fr. Kalimantan. Bir ev olarak, büyük pandalar kalın bambu ormanlarını seçtiler.

Büyük pandaların yaşam alanı Bambu ormanları

Deniz seviyesinden yaklaşık 1.200 ila 4.500 metre yükseklikte dağlık bölgelerde yaşarlar. Kışın başlamasıyla birlikte, deniz seviyesinden yaklaşık 800 metre yüksekliğe inerler, burada soğuk mevsimde iklim daha elverişlidir.

Bu iyi huylu "oyuncak" ayılar

Yetişkin bir pandaların büyüklüğü oldukça etkileyici. Erkekler kadınlardan biraz daha büyüktür. Ağırlıkları 85-125 kg, kadınlarda 70-100 kg ağırlığındadır. Panda'nın vücut uzunluğu 1.5-1.8 m'dir.

Panda, diğer ayılardan farklı olarak, uzun bir kuyruğa sahiptir. Uzunluğu 12 cm'ye ulaşır.Tüm vücut kalın ve yumuşak bir kürkle kaplıdır. Hafif, neredeyse beyaz bir arka plan üzerinde karanlık alanlar var: gözlerin etrafında "gözlük" şeklinde, arka ve ön pençelerde, omuzlarda ve kulaklarda. Kuyruğun ucu da siyahtır.

Kara kulaklar, gözlük ve pençeleri

İyi huylu "oyuncak" pençelerine rağmen pandalar keskin pençelerle donanmış durumda ve bütün ayılar gibi saldırı durumlarında büyük bir panda bir kişiyi ciddi şekilde yaralayabilir.

Büyük kuyruk

İkinci adı - "bambu ayı" - diyetiyle aldığı büyük panda,% 99'u sürgün ve bambu saplarından oluşuyor. Her ne kadar yumurta ve böcek gibi hayvansal gıdalar panda menüsünde periyodik olarak ortaya çıkar. Ana protein kaynağı bu besindir. Bambuya ek olarak, ayılar safran ve şekerleme ampullerinden kaçınmayacaktır. Hayvanat bahçelerinde şeker kamışı, elma, havuç, pirinç püresi ve diğer ürünler ile şımartılırlar.

Bu tür yiyeceklerden yeterince almak için pandaların günde 18 kg'a kadar bambu yemesi gerekir. Aynı sebepten dolayı yavaştırlar ve sadece gerektiği gibi hareket etmeye çalışırlar. Pandalar sadece bu bölgedeki yem stoklarının sona ermesi halinde yola çıkıyor.

Yemeğiyle, bu ayı olağanüstü bir el becerisi ile kontrol ediliyor. Bazen böyle kalın pençelere nasıl ince bambu saplarıyla ustaca davranılabileceğini merak ediyor. Sapını tutmak ona, el bileğinin değiştirilmiş bir kemiği olan altıncı bir "parmak" a yardım eder.

Paeda biraz sarhoş, çünkü nemin çoğu suyun neredeyse yarısı olan etli bambu filizleriyle birlikte elde ediliyor. Fakat mümkün olduğunda, susuzluklarını küçük bir nehirde veya başka bir su kütlesinde gidermeye çalışıyorlar.

Panda açıklaması

Büyük panda - ayı ailesinin bir memelisinin türü, yırtıcı bir düzen - ilk önce Armand David tarafından sadece 1869'da tarif edildi.. Çin'de yerel halk, eski zamanlardaki olağandışı lekeli ayıyı biliyordu ve buna Çince'de “kutup ayısı” anlamına gelen “Bei-Shuang” dedi. Bu siyah-beyaz ayının başka bir Çinli ismi var - “ayı-kedi”.

Ancak, eğer yerel halk pandaların bir ayı olduğuna şüphe etmediyse, bilim adamları çok oybirliği ile karşı karşıya değildi. Ayı için dişlerin atipik yapısı ve kuyruğu çok uzun süre utandılar. Bu yüzden, neredeyse bir yüzyıl boyunca, panda bir rakunla, çok büyük ama yine de bir rakunla yanılmıştı.

Bu ilginç! Dünyada, bilinen iki panda türü vardır - büyük ve küçük. Büyük olan ayıdır, küçük olan köpek ailesinin bir temsilcisidir.

Sadece 2008 yılında, karşılaştırmalı genetik analizlerle, bilim adamları büyük pandaların bir ayı olduğu ve en yakın akrabasının Güney Amerika'da yaşayan gözlüklü bir ayı olduğu sonucuna varmışlardır.

Avustralyalı paleontolog E.Tennius, büyük pandaların biyokimyasal, morfolojik, kardiyolojik ve diğer göstergelerini dikkatlice incelemiş, 5 gerekçeyle 5 rakunda rakun olduğunu ve 12'sinin tamamen bireysel olduğunu ve hiçbir şekilde kendine ait olmadığını kanıtlamıştır. Büyük panda bambu ayıdır. Daha sonra, Amerikalı bilim insanları başka ilginç bir sonuç çıkardılar: büyük panda dalı, evrim sürecinde ayıların çizgisinden ayrıldı - 18 milyon yıldan daha önce.

görünüm

Büyük panda tipik bir ayı yapısına ve oranlarına sahiptir - kaba bir gövde (uzunluğu - 1.8 m'ye kadar, ağırlık - 160 kg'a kadar), büyük bir yuvarlak kafa ve kısa bir kuyruk. Ancak pandaların bu “tipikliği” sınırlıdır ve “bireysellikler” başlar.

Sıradışı renk büyük panda. Dışarıdan, kutup ayısının hayvan karnavalına gittiği görülüyor: siyah gözlük, yelek, eldiven, çorap ve başka bir siyah kulaklık takın. Yakışıklı!

Uzmanlar hala bu "maskeli baloya" neyin yol açtığını tam olarak söyleyemiyorlar. Sürümlerden biri, sıra dışı bir rengin doğada kamuflaj olduğu gerçeğinden kaynaklanıyor, çünkü başlangıçta bambu ayı karla kaplı dağlarda yüksek yaşadı. Ve siyah beyaz noktalar karla kaplı kayaların gölgelerine karışan kamuflajıdır.

Garip bakulus. Bağ dokusundan oluşan bakulum - penis kemiği, sadece büyük bir panda değil, aynı zamanda diğer memelilerdir. Ancak bambu ayısı, geriye doğru yönlendirilir ve diğer ayılar gibi öne doğru değil ve dahası S şeklindedir.


Amble. Masif omuzlar ve azaltılmış arka ayaklarla birleştirilmiş genişletilmiş bir boyun bölgesi, bir bambu yürüyüşüne garip bir özellik kazandırır.

Kendine özgü çeneler. Çok güçlü, geniş ve düz azı dişleriyle donatılmış (normal ayılardan daha geniş ve daha yassı) bu tür çeneler büyük pandaların sert bambu saplarını sorunsuz bir şekilde öğütmelerini sağlar.

Bu ilginç! Büyük panda midesinin duvarları çok kaslıdır ve bağırsaklar kalın bir mukus tabakası ile kaplanır - kaba odunsu yiyeceklerle başa çıkmak için gerekli nitelikler.

Sıradışı ön pençeleri. Büyük panda, öndeki pençelerinde altı parmağı var. Bunlardan beşi bir arada dururken, biri yana yapışıyor ve "pandaların parmağı" olarak bilinir. Aslında, bu bir parmak değil, belli bir deri çıkıntısı, daha doğrusu - yemek sırasında bambu filizlerini daha iyi tutabilmek için doğanın ayıya yardım etmesi için icat edilmiş modifiye bir kemiktir.

Yaşam tarzı, davranış

Büyük Panda'nın büyük bir gizliliği var. Gözdeki insanlara görünmek için acelesi yok, vahşi doğada yalnız bir yaşam tarzı tercih ediyor. Çok uzun bir süre kendisi hakkında hiçbir şey söylemedi. Ve adamın ondan haberi yoktu. Neredeyse soyu tükenmiş türler ciddi olarak rahatsız edildiğinde ve bunun için güvenlik rezervleri yaratmaya başladığında boşluklar dolmaya başladı. Şimdi görüş alanında olan bambu ayısının alışkanlıklarını izleyen adam, onun hakkında çok şey öğrendi.

Büyük panda sakin ve asildir. Önemli davranır, hatta kibirli olsa bile, yavaş yürür. Bu sakin ihtişamın arkasında makul ve huzurlu bir doğa gizlenir. Ancak bir panda bile barış sevgisine sahiptir. Ve onların sabrını test etmek kimseye değmez - akrabaları ve erkekleri.

Bu ilginç! Bir bambu ayısına "sağlamlık" hissi, karakteristik duruşuyla verilir. Sık sık "sandalyede olduğu gibi" otururken görülebilir - bir nesneye sırtını yasladı ve önsözünü bir çıkıntıya yasladı. Ayı değil, gerçek bir bambu kralı!

Dev panda tembel. Büyük panda’nın tembel temposu sınırlıdır. Bu konuda bir şaka var - diyorlar ki panda, çarpmayacak kadar tembel olacağı kadar tembel. Aslında, düşük kalorili bitki diyetinden dolayı panda, katı bir enerji kaynağına sahiptir.

Yeterince yiyecek almak için panda pratikte sürekli olarak yemek zorunda - günde 10-12 saat. Uyuduğu zamanın geri kalanı. Dahası, panda şafakta ve geceleri aktiftir ve öğleden sonraları gölgede bir yerde gerilerek uyur. Büyük panda yiyeceklerden aldığı tüm enerjiyi avına harcıyor. Esarette, bir bambu ayısını yemenin bir sorunu olmadığı durumlarda, daha aktif ve şakacı davrandığı görülmüştür. Başınıza dayanabilir, takla girebilir, ızgaralara ve merdivenlere tırmanabilir. Dahası, bunu genel bir zevk ve duygu için açık bir zevkle yapıyor.

Bambu ayıları kış uykusuna yatmaz. Kışın, hava sıcaklığının birkaç derece daha yüksek olduğu yerlere giderler.

Büyük pandalar - yalnızlar. Bunun istisnası, sahip oldukları üreme dönemidir ve her iki yılda bir gerçekleşir. Diğer zamanlar pandalar gizliliklerini koruyarak yaşam alanlarını cemaatçilerden ve diğer bambu ayılarından korurlar.

Bilim adamları, bu davranışa iki pandaların kendilerini bir bölgeyle besleyemediklerinden kaynaklandığına inanmaktadır. Dev pandalar inşaatçı değildir, doğal sığınakları tercih eder - mağaralar, ağaçlar. Pandalar yüzebilir, ancak sudan hoşlanmazlar - yağmurdan gizlenirler, nehire ihtiyaç duymadan giremezler ve havuzda yüzmeyi reddederler. Fakat aynı zamanda büyük pandalar çok temiz hayvanlardır.

Aynı zamanda ilginç olacak:

Ana pandalar nazik ve sevecen. Oyunda yavruları ile eğlenmek için görülürler. Bazen sadece onlarla oynamak için bebeklerini uyandırırlar.

Büyük pandalar konuşkan değil. Onların sesini duymak nadirdir. Bazen ağartma gibi ses çıkarırlar. Ve hiçbir şey heyecanlı bir durumda, bu ayı "vokal" sağır yeteneğine sahip olduğunu göstermez. Camı camlarda sallayacak şekilde “üfleyebilir”. Ayrıca inek gibi moo yapabilir ve hatta ciyaklayabilir.

Pandalar düşmanca değil. Saldırgan olmayan kişilere davranırlar, takma adlarını hızlı bir şekilde hatırlarlar ve genç yaşta evcilleştirilirler.

Büyük panda türleri

Büyük pandaların iki alt türü vardır:

  • Ailuropoda melanoleuca - Yalnızca Çin'in Sichuan eyaletinde bulunur ve tipik bir siyah ve beyaz renk ile karakterize edilir.
  • Ailuropoda melanoleuca qinlingensis - Sadece 2005 yılında bağımsız alt türlerde tahsis edilmiştir. Çin'in batı kesiminde, Qinling Dağları'nda yaşıyor. Daha küçük ebatlarda ve beyaz ile siyah yerine beyaz ile, kahverengi ile farklılaşır. Bilim adamları böyle bir rengin genetik mutasyonun ve bu habitattaki diyetin özelliklerinin bir sonucu olduğuna inanırlar.

Habitat, habitatları

Vahşi doğada büyük panda sadece Çin'de ve sadece üç ilinde bulunur - Gansu, Sichuan ve Shaanxi ve sadece dağlık bölgelerinde. Önceleri, büyük pandalar sadece dağlarda değil, ovalarda da yaşardı. Ancak insan etkinliği ve ormansızlaşma, yalnızlığa değer veren bu hayvanların dağlara tırmanmasına neden oldu.

Bu önemlidir! Bugün, büyük pandaların toplam aralığı 30 bin km ²'ye bile ulaşmıyor.

Yaşam alanı olarak, büyük pandalar zorunlu bambu mevcudiyeti ile dik yamaçlardaki yayla ormanlarını seçmektedir.

Panda diyeti

Büyük pandalar yırtıcı vejeteryanlardır. Yırtıcıların düzenine ait olmalarına rağmen, diyetleri% 90 oranında bitkilerden oluşuyor. Temel olarak, bambu. Çok miktarda yiyorlar. Bir yetişkin bireyin yemek için günde en az 30 kg bambu ihtiyacı vardır.

Kayıp kalorileri büyük panda diğer bitki ve meyvelerde kazanır. Proteinli yiyecekler böcekler, kuş yumurtaları, balıklar ve küçük memelilerden kaynaklanır. Shun ve leş yapmayın.

Nüfus ve tür durumu

Big Panda - Uluslararası Kırmızı Kitap'ta listelenen nesli tükenmekte olan bir tür. Vahşi doğada, onlar ancak 2,000.

Bugün hepsi yeniden hesaplandı. Özellikle Kültür Devrimi sırasında, bu nadir hayvanın korunması için tüm programların kapatıldığı ve büyük pandaların değerli kürkler için kontrolsüz bir şekilde vurulduğu zamanlar oldu.

İnsanlık, sadece 21. yüzyılın başında aklına geldi ve aktif olarak bir bambu ayısını kurtarmakla meşguldü. Çin'de, cinayeti için ölüm cezası getirildi, rezervler yaratıldı. Ancak sorun şu ki, büyük panda düşük cinsel aktivitesi ve esaret altında kötü üremesi gerçeğiyle tanınmaktadır. Hayvanat bahçesinde doğan büyük pandaların her yavrusu bir yıldız haline gelir.

Bu ilginç! Çin'de, bambu ayısının ulusal bir hazine olduğu ilan edildi. Çünkü 1995'te büyük pandaya ateş eden yerel çiftçi ömür boyu hapis cezası aldı.

Şu anda Şangay, Taipei, San Diego, Atlanta, Memphis, Viyana, Güney Kore ve ABD Ulusal Hayvanat Bahçesi hayvanat bahçelerinde büyük pandalar bulunur.

Panda ve adam

Aşırı küçük sayıları nedeniyle, büyük pandalar sadece IUCN Kırmızı Listesinde listelenmekle kalmaz, aynı zamanda (özellikle Çin'de) her türlü katı yasa ile korunur.

Önceleri, pandalar değerli kürkleri yüzünden imha edildi, ama şimdi bunu düşünmemelisin. Doğada, az sayıda doğal düşmanı var - sadece leoparlar ve kırmızı kurtlar, ama oralarda da nadir görülür. Rakamlarının kademeli olarak azaltılmasının temel nedeni, doğal yaşam alanlarının ortadan kalkmasıdır; Bambu bahçeleri ve ormanları. Bu, insan müdahalesinden veya doğal nedenlerden dolayıdır.

Bambu, çiçek açtıktan ve tohumların ortaya çıkmasından sonra 20-25 yaşlarında büyür. Böylece tüm ormanlar bir kerede “yok olur”. Tohumdan yeni sürgünler sadece 2-3 yıl sonra görünmeye başlayacaktır. Bu nedenle, tamamen bambuya bağımlı olan birçok hayvan için, bu tür süreler felakettir.

Büyük Panda çok popüler. Dünya Çapında Doğa Fonu (WWF) olan canlı bir örneği olan çeşitli organizasyonların amblem ve sembollerinde tasvir edilen çeşitli animasyon filmlerinin kahramanıdır.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org